Klantenservice +31 495 58 34 00
Info mail             Stel uw vraag

Blog Post

Antibiotica veehouderij

Antibiotica veehouderij

Antibiotica veehouderij wordt ingezet voor de doding van bacteriën. Dieren kunnen naast gezonde bacteriën ook ziekteverwekkende bacteriën met zich meedragen. Dit vooral in hun ingewanden. Wanneer er dan antibiotica wordt gegeven aan deze dieren, worden de meeste bacteriën gedood. Echter overleven de resistente bacteriën, die zich zullen vermeerderen. Resistentie ontstaat wanneer er te weinig of het verkeerde antibioticum wordt toegediend. Dit is ook meteen het grootste gevaar van antibiotica.

Resistente bacteriën kunnen zich verspreiden in consumenten producten die afkomstig zijn van dieren. Ook kunnen de bacteriën zich verspreiden door besmet water. Wanneer het vlees bij de consument is aangekomen, kunnen de bacteriën zich verder verspreiden via besmette oppervlakken. Bij de dieren zelf kunnen de ziekteverwekkende bacteriën vermeerderen in de omgeving via ontlasting. Als de dieren dan zwakker zijn door een verlaagde weerstand, zijn ze meteen erg vatbaar voor besmettingen.

Ook mensen kunnen geïnfecteerd raken door besmet voedsel te eten. Ook door aanraking met een besmette omgeving lopen mensen gevaar. 30% van de bevolking in geïndustrialiseerde landen lijden jaarlijks aan voedselafkomstage ziektes.

Met de eis dat er minder antibiotica zou moeten worden gebruikt in de agrarische sector, moet men dus opzoek naar een alternatieve methode om dieren gezond te houden. Zorg er om te beginnen voor dat hygiëne, huisvesting en voeding optimaal zijn. Antibiotica veehouderij alternatieven zoals pepermunt bij beginnende Mastitis en knoflook tegen bacteriën in de pens zijn erg populair. Tijm, oregano, kruidnagel, kaneel, tea tree en eucalyptus olie worden gebruikt voor een antibacterieel effect. Ook bevorderen kruiden de smakelijkheid van het voer, de darmgezondheid, het immuunsysteem en de eetlust. Ondertussen zijn er tal van publicaties van de positieve werkingen van kruidenextracten. Ook zijn er strenge regels voor het toedienen van antibiotica veehouderij, die in de toekomst alleen nog maar strenger gaan worden.

Wilt u deze problemen voorkomen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.