Klantenservice +31 495 58 34 00
Info mail             Stel uw vraag

Blog Post

Bladluizen in aardappelen

Bladluizen in aardappelen

Bladluizen en aaltjes komen voor op diverse gewassen. Meestal aan de onderzijde van bladeren. Bladluizen in aardappelen prikken het gewas op zoek naar voedingsstoffen. Hierbij scheiden ze honingdouw uit. Door de uitscheiding van teveel suikers ontstaat roetdouw. Dit staat de fotosynthese in de weg. Wanneer het gewas in aanraking komt met een virus besmette bladluis, kan het virus zich makkelijk en snel verspreiden. De grootste schade in aardappelen wordt aangericht door het virus bladrol en het Y virus.

1. De Vuilboomluis heeft zeer variabele kleuren. Geelachtig groen, blauwachtig groen, maar ook groenachtig zwart is een voorkomende kleur. Ze zijn 0,9 mm tot 2,4 mm groot.

2. De Groene appelwants is veelvoorkomend in heel Europa. De luis is ongeveer 5 mm lang en heldergroen van kleur. Voor de bloei is het moeilijk de luis waar te nemen. Daarom is het van groot belang preventief te werken om grote economische schade te voorkomen.
Groene appelwants

3.  De Wegedoornluis lijkt op vuilboomluis alleen het achterlijf is lichter geelgroen. Ze zijn tot 2,1 mm lang en komen voor van Juni tot September.

4. De Groene perzikluis bestaat in veel kleurvormen. Gevleugeld hebben ze een zwartbruine kop met geelgroen lijf. Zonder vleugels zijn ze geler en soms zelfs naar het roze toe. Ze zijn tot 2,4 mm lang en komen voor in Mei.

5. De Zwarte bonenluis is een algemeen voorkomende bladluis. Deze kunnen massaal voorkomen in de kop van de plant. Deze luis veroorzaakt vooral zuigschade.
Zwarte bonenluis

1. Bladrol: persistent virus dat wordt overgebracht door groene perzikluis, het virus wordt zichtbaar in de top van de plant, waar bladeren geel zullen kleuren.

2. Y virus: wordt verspreid door vele soorten, ook bekend als oogziekte, krinkel en stippelstreep.

Beide virussen zullen zorgen voor een verslechterd gewas, dat ernstige schade kan toedoen aan de opbrengst. Bij bladrol kan de opbrengst zelfs halveren.

1. Planten met een goede weerstand en conditie hebben minder last van bladluizen.

2. Overbemesting is zeer aantrekkelijk voor bladluizen, voorkom dit dus.

3. Trek natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes, zweefvliegen, gaasvliegen, sluipwespen en oorwormen aan. Deze zorgen voor een natuurlijke opruiming van bladluizen.

4. Zorg dat viruszieke gewassen verwijderd worden.

5. Zorg voor een vroege selectie.

6. Vaak lijken insecticiden de oplossing, echter zijn er andere natuurlijke oplossingen om schade aan milieu en mens te voorkomen. Insecticiden kunnen bijkomend ook nog resistentie opwekken, zorg dus voor preventieve bescherming van uw gewas. Bladluizen in aardappelen kunnen door een goede weerstand opbouwing voorkomen worden.

Wilt u deze problemen voorkomen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde Berichten

Broei maiskuil
Broei maiskuil voorkomen

Broei maiskuil Kwaliteit van het ruwvoer is zeer belangrijk op een rundveebedrijf. Echter meer dan de helft

Bodemziekten gewas
Bodemziekten

Bodemziekten bij gewassen Bodemziekten komen voor bij veel soorten gewassen. Hierbij kunnen ze last hebben van ziekten

Aardappelen met Herbali
Tussen de 5%-20% meer opbrengst

Resultaat met en zonder Herbali en HP-Aktief bespuiting