Klantenservice +31 495 58 34 00
Info mail             Stel uw vraag

Blog Post

Bodemziekten

Bodemziekten bij gewassen

Bodemziekten komen voor bij veel soorten gewassen. Hierbij kunnen ze last hebben van ziekten die afkomstig zijn van onder andere schimmels, aaltjes, insecten en bacteriën. De mate waarin deze voorkomen heeft met bodemeigenschappen te maken. De gezondheid van een bodem wordt bepaald door 3 factoren. De structuur van de bodem, chemische aspecten en het bodemleven bepalen de vatbaarheid voor bodemziekten.

1. Bodemmoeheid wordt veroorzaakt door aaltjes. Een voorbeeld hiervan is aardappelmoeheid die wordt veroorzaakt door het aardappelcystenaaltje.

2. Schimmels: Verticillium, Fusarium en Rhizoctonia.

3. Bacteriën in aardappelen. Deze kunnen bijvoorbeeld ringrot of bruinrot zijn.

4. Insecten: emelten, engerlingen en ritnaalden.

Vaak zijn aandoeningen aan gewassen niet met het blote oog waar te nemen. Zorg dus tijdig voor een bodemonderzoek om de schade minimaal te houden.

1. Fusarium zijn bodemschimmels die verrotting van de wortels veroorzaken. Ook zorgen ze voor verwelking en bruinkleuring van de vaatbundels. Je kunt deze schimmel specifiek herkennen aan het beginnend geel worden van de nerven van het blad. Dit terwijl het bladweefsel tussen de bladen groen blijft.
Fusarium

2. Verticillium is een schimmel die ook wel slaapziekte wordt genoemd. Deze schimmel is herkenbaar aan de volledige verwelking en vergeling van een plant. Dit in tegenstelling tot Fusarium. De schimmel kan jarenlang aanhouden, zelfs bij teeltwisseling.
Vertillicum

3. Ritnaalden zijn de larven van de kniptor. Deze vreten aan de ondergrondse delen van de plant. Hierdoor kleuren de wortels geel of rood en sterven daarna af.
ritnaald

4. Emelten zijn de larven van de langpootmug die vreten aan ondergrondse delen van de plant. Dit vooral in het voorjaar en bij jonge planten. Deze larven komen vooral voor na gescheurd grasland.
emelten

5. Engerlingen zijn de larven van de meikever. Deze vreten aan de dunne wortels en ontschorsen dikke wortels. Als gevolg komen planten los te liggen en verdrogen. Kraaien en roeken zullen hele zoden van grasvelden vernielen om deze meikevers te vangen.
engerlingen

6. Het Maiswortelknobbelaaltje in aardappellen komt vooral voor in zandgrond. Je kunt aangetaste knollen herkennen aan de bobbels die ze vertonen. Deze zijn zichtbaar onder de schil. Bruine plekken in merg en wortels zullen ontstaan na besmetting.

7. De besmetting van het aardappelcysteaaltje is te herkennen aan achterblijvende plekken in groei. Opbrengstverlies kan oplopen tot en met 80%! U kunt dit aaltje met blote oog zien op de wortels mits het een vatbaar ras betreft.

1. Achterblijvende groei van planten kan duiden op een bodemziekte.

2. Verkleuringen van knollen, wortels en wortelhals duiden vaak op een schimmelziekte.

3. Weggevreten wortels door insectenlarven zijn vaak nog wel waar te nemen.

4. Ziekten veroorzaakt door aaltjes zijn enkel met bodemonderzoek waar te nemen.

Wilt u deze problemen voorkomen?

  • Bio terra speciaal

    Bio Terra Speciaal

    Natuurproduct voor een goede compostering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde Berichten

Broei maiskuil
Broei maiskuil voorkomen

Broei maiskuil Kwaliteit van het ruwvoer is zeer belangrijk op een rundveebedrijf. Echter meer dan de helft

Bladluizen in aardappelen
Bladluizen in aardappelen

Bladluizen in aardappelen Bladluizen en aaltjes komen voor op diverse gewassen. Meestal aan de onderzijde van

Aardappelen met Herbali
Tussen de 5%-20% meer opbrengst

Resultaat met en zonder Herbali en HP-Aktief bespuiting