Klantenservice +31 495 58 34 00
Info mail             Stel uw vraag

Blog Post

Celgetal melkvee

Celgetal bij melkvee

De uiergezondheid is cruciaal voor een goede melkkwaliteit, een goede productie en een laag celgetal. Dit met als resultaat een optimaal rendement. Het gaat onder andere om huisvesting, voeding en rantsoen, algehele weerstand, conditie, erfelijkheid, productieniveau, infectiedruk, hygiëne en melkmachine en techniek. Op een goede manier de kans op mastitis of een verhoogd celgetal verkleinen, voorkomt onder andere kosten om de uiergezondheid te herstellen.

Simpel uitgelegd is het celgetal het aantal cellen per ml melk van een melkkoe. Het overgrote deel van deze cellen zijn witte bloedcellen, de rest zijn epitheelcellen. De hoeveelheid cellen per ml geeft aan of een koe gezond is of dat er bijvoorbeeld een infectie aanwezig is in de uier. Dit komt doordat het aantal witte bloedcellen enorm stijgt wanneer er een ontsteking op de loer ligt.

Per kwartier zijn er zo’n 50.000 cellen per ml te tellen bij gezond melkvee.

  • Gezond melkvee: minder dan 100.000 cellen per ml
  • Verdachte uierontsteking in 1 kwartier: meer dan 150.000 cellen per ml
  • Maatregeling treffen: meer dan 250.000 cellen per ml
  • Melkprijs verlaging in 4 kwartieren: meer dan 400.000 cellen per ml

Het celgetal melkvee is standaard verhoogd na het kalven. Echter zal deze daarna (binnen twee maanden) weer dalen. Ook wanneer een goed functionerende koe met een uitstekende weerstand een tijdelijk verhoogd celgetal heeft, is deze vaak in staat de ontsteking zelf op te lossen (binnen 14 dagen). Enkel wanneer de ontsteking chronisch is en dus het celgetal blijvend hoog is, zal er ingegrepen moeten worden.

Lees meer over mastitis

Wanneer er sprake is van een eenmalig verhoogd celgetal bij een koe die een goede weerstand heeft, is het absoluut onnodig om antibiotica te gebruiken. Deze koe kan herstellende zijn van een ontsteking en zal in de gaten gehouden moeten worden.

Wanneer het celgetal blijvend of meerdere malen verhoogd is, is er actie vereist. Om te achterhalen uit welk kwartier de ontsteking komt en welke bacterie het probleem is, is het aangeraden om een onderzoek te starten. Dit is de beste manier om onnodige kosten te besparen.

Ongericht met antibiotica werken zal niet resulteren in een blijvend gezonde koe. Het is noodzakelijk alle bovengenoemde factoren in acht te nemen om een zo veilig mogelijke omgeving voor uw melkvee te creëren.

  • Het is uit de praktijk gebleken dat het preventief verhogen van de weerstand van de koe het celgetal aanzienlijk en continue laag houdt. Dit verhogen van de weerstand kan door het toevoegen van additieven in de voeding.
  • Echter zijn factoren zoals hygiëne ook zeer belangrijk om een laag celgetal te verkrijgen en behouden. Zo is uit de praktijk gebleken dat melkveehouderijen die vaker de ligplaats en roosters reinigen, minder last hebben van een hoog celgetal bij de koeien.
  • Bedrijven die continue een laag celgetal hebben, blijken vaker mineralen te gebruiken in droogstand.

Een conclusie die getrokken kan worden na bovenstaande ondervindingen, is dat melkveebedrijven met een laag celgetal meer aandacht besteden aan de algehele weerstand en hygiëne binnen hun bedrijf. Wanneer bedrijven vaak last hebben van hoge celgetallen, valt hier dus nog veel te behalen binnen deze factoren.

Wilt u deze problemen voorkomen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde Berichten

Ketose rundvee
Ketose rundvee

Ketose Ketose rundvee is een stoornis van de stofwisseling waarbij er een tekort is aan

Hittestress rundvee
Hittestress bij rundvee

Hittestress rundvee Bij temperaturen hoger dan 20°C en een hoge luchtvochtigheid, heeft een koe al

IBR Rundvee
IBR Rundvee voorkomen

IBR Rundvee IBR staat voor Infectieuze Bovine Rhinotraceïtis. De ziekte wordt ook wel koeiengriep of Canadese

Mastitis rundvee
Mastitis rundvee

Mastitis rundvee (uierontsteking) Mastitis rundvee is ook wel gekend als uierontsteking. Het is zeer belangrijk

Ziekte van Mortellaro
Ziekte van Mortellaro

Ziekte van Mortellaro Mortellaro, ook wel Digitale Dermatitis of Italiaanse Stinkpoot genoemd. Ziekte van Mortellaro

Kalverdiarree
Kalverdiarree

Kalverdiarree Kalverdiarree is de toestand waarbij de mestproductie en vochtuitscheiding is verhoogd. De primaire gevolgen