Klantenservice +31 495 58 34 00
Info mail             Stel uw vraag

Blog Post

E. Coli bij pluimvee

E. Coli bij pluimvee

E. Coli bij pluimvee is een bacterie die van nature voorkomt in de darmflora en omgeving van vleeskuikens. E. Coli wordt voluit Escherichia Coli genoemd. Enkel de pathogene versie zal zorgen voor ziektegevallen. Een infectie met de bacterie kan op verschillende leeftijden voorkomen. Ondanks dat veel E. Coli soorten ongevaarlijk zijn, worden de meeste bacteriële infecties op de pluimveehouderij hierdoor veroorzaakt. Het begint met huidontstekingen en zal verdere ontstekingen doorheen heel het lichaam veroorzaken.

In de eerste levensweek kan er ten gevolge van de pathogene E. Coli bij pluimvee een ontsteking ontstaan. Deze ontstaat vanuit het moederdier. Als de vleeskuikens wat ouder zijn, zullen er huidontstekingen zichtbaar worden. Dit komt doordat de huid en/of de slijmvliezen beschadigd zijn.

Daarnaast kan E. Coli ook worden ingeademd waardoor er luchtweginfecties kunnen ontstaan.

In beide gevallen kan de bacterie zich binnendringen in de bloedbaan. Vanuit daar zal de E. Coli verdere ontstekingen veroorzaken doorheen het hele lichaam. De lever, het hartzakje, het buikslijmvlies en zelfs het skelet kunnen ontstekingen vertonen. Hierdoor zal vanzelfsprekend de uitval steeds hoger oplopen.

In een nog ander geval kan de E. Coli bij pluimvee via de cloaca de eileiders infecteren. Hierdoor gaan ze ontsteken. Dit wordt ook wel de ziekte van Hjarre genoemd. Deze ziekte kan een uitval van wel 75% veroorzaken.

1. Optimaliseer hygiëne door stallen te reinigen én desinfecteren.

2. Minimaliseer stress zodat de vleeskuikens een sterkere weerstand ontwikkelen.

3. Hou de ziektedruk in de stallen zo laag mogelijk.

4. Zorg voor een goed klimaat in de stallen. Dit houdt het optimaliseren van temperatuur, kooldioxide, tocht, relatieve luchtvochtigheid en ammoniak in.

5. Zorg voor schoon drinkwater.

Wilt u deze problemen voorkomen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde Berichten

Vogelgriep pluimvee
Vogelgriep pluimvee

Vogelgriep pluimvee (Aviaire Influenza) De vogelgriep oftewel vogelpest komt voor bij kippen, eenden en kalkoenen.