Klantenservice +31 495 58 34 00
Info mail             Stel uw vraag

Blog Post

Hittestress bij rundvee

Hittestress rundvee

Bij temperaturen hoger dan 20°C en een hoge luchtvochtigheid, heeft een koe al gauw last van de warmte. Als rundvee last heeft van hittestress, betekent dit dat ze meer energie moeten gebruiken om af te koelen. Hierdoor zouden ze dus meer voeding nodig hebben, om voldoende energie te genereren. Maar wanneer een koe last heeft van de warmte, zal deze juist minder gaan eten. Naast dat hittestress niet prettig is voor rundvee, kan het ook schadelijke gevolgen met zich meebrengen.

Rundvee dat last heeft van de hitte zijn herkenbaar aan het veel drinken, veel rusten en weinig grazen. Doordat ze minder gras opnemen, zullen ze minder melk geven.

Doordat ze wel nog krachtvoer eten en minder ruwvoer, kan deze onbalans zorgen voor pensverzuring. Hierdoor gaat het alleen nog maar bergafwaarts.

Een verminderde conditie en weerstand zijn ook gevolgen van hittestress rundvee.

Wanneer er schaduwplekken aanwezig zijn in het weiland, zal dit de koeien helpen een koel plekje te vinden. Wanneer dit niet het geval is, is het beter de koeien overdag binnen te houden en ’s avonds buiten te zetten. Als de koeien binnen worden gezet, kan er lucht op de dieren geblazen worden in de ligbox. Ook helpt het om de dieren nat te maken. Houd wel de uier droog voor de hygiëne.

Ook is een gezond rantsoen belangrijk. Fris water en extra krachtvoer helpt de dieren de hitte te trotseren. Fris water is ook belangrijk voor kalfjes, ze hebben baat bij extra water. Meng dit niet met de melk die ze krijgen, hierdoor kan er diarree ontstaan. Melkvee heeft een fris water toevoersnelheid van minimaal 15 liter per minuut nodig.

Daarnaast is het belangrijk dat de omgeving en stallen hygiënisch schoongehouden worden. Door de hogere temperaturen liggen bacteriën op de loer. Een extra keer het ligboxtrooisel vervangen en de ligboxen schoonmaken helpt al. Ook helpt het om de daken met nat water te bespuiten.

Wilt u deze problemen voorkomen? Door rundvee Vita Koe te geven, zullen ze meer ruwvoer blijven opnemen. Ook verhoogt het preventief de weerstand en conditie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde Berichten

Ketose rundvee
Ketose rundvee

Ketose Ketose rundvee is een stoornis van de stofwisseling waarbij er een tekort is aan

IBR Rundvee
IBR Rundvee voorkomen

IBR Rundvee IBR staat voor Infectieuze Bovine Rhinotraceïtis. De ziekte wordt ook wel koeiengriep of Canadese

Celgetal melkvee
Celgetal melkvee

Celgetal bij melkvee De uiergezondheid is cruciaal voor een goede melkkwaliteit, een goede productie en

Mastitis rundvee
Mastitis rundvee

Mastitis rundvee (uierontsteking) Mastitis rundvee is ook wel gekend als uierontsteking. Het is zeer belangrijk

Ziekte van Mortellaro
Ziekte van Mortellaro

Ziekte van Mortellaro Mortellaro, ook wel Digitale Dermatitis of Italiaanse Stinkpoot genoemd. Ziekte van Mortellaro

Kalverdiarree
Kalverdiarree

Kalverdiarree Kalverdiarree is de toestand waarbij de mestproductie en vochtuitscheiding is verhoogd. De primaire gevolgen