Klantenservice +31 495 58 34 00
Info mail             Stel uw vraag

Blog Post

Ketose rundvee

Ketose

Ketose rundvee is een stoornis van de stofwisseling waarbij er een tekort is aan glucose (bloedsuiker) en een teveel aan ketonlichamen. Als rundvee hier zichtbaar ziek van is, noemt men het ook wel de slepende melkziekte. Zijn de symptomen nog niet waarneembaar, dan wordt het Ketose genoemd.

Na het afkalven komt rundvee in de situatie dat ze meer energie nodig hebben om melk te produceren. Als ze meer energie verbruiken dan dat ze kunnen opnemen via het voer, gaan ze hun eigen vetreserves aanspreken om toch aan deze energievraag te kunnen voldoen. Er ontstaan hierdoor ketonen die in het bloed terecht komen. Het lichaam kan kleine hoeveelheden van deze stoffen verwerken, maar bij extreme energietekorten lukt dat niet meer. Ketonen zijn een afvalproduct van onvolledige verbranding en hebben een negatieve invloed. Te veel ketonenlichamen remmen de eetlust af waardoor het energietekort nog meer toeneemt. De koe voelt zich niet lekker, ze gaat nog minder eten en zal minder melk geven.

Als een koe vet is, kan er meer aan vetreserves aangesproken worden en is de kans groter dat de lever deze hoeveelheid vet niet volledig kan omzetten naar energie. De leverfunctie wordt zodanig verstoord dat er kans is op leververvetting. Hierdoor ontstaan er ernstige gezondheidsproblemen zoals klauwproblemen, mastitis, lebmaagverplaatsingen. Ook gaat de vruchtbaarheid achteruit.

Ruim 10 % van de koeien in Nederland hebben Ketose in de eerste 2 maanden na het afkalven, een probleem dat zeker de aandacht verdiend.

Met een ketonentest kan er aangegeven worden of de koe ziek is. Vaak wordt er een glucocorticosteroïden injectie gegeven voor een voorspoedig herstel van de koe.

Door al maatregelen te nemen aan het einde van de lactatie, kunnen de meeste problemen voorkomen worden. Het is daarbij belangrijk dat de koe een goede conditie opbouwt door tijdens de droogstand een goed droogstandrantsoen te geven. Ketose rundvee wordt voorkomen door een uitgebalanceerd dieet waarbij de koe voldoende, maar niet te veel energie opneemt.

Wilt u deze problemen voorkomen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde Berichten

Hittestress rundvee
Hittestress bij rundvee

Hittestress rundvee Bij temperaturen hoger dan 20°C en een hoge luchtvochtigheid, heeft een koe al

IBR Rundvee
IBR Rundvee voorkomen

IBR Rundvee IBR staat voor Infectieuze Bovine Rhinotraceïtis. De ziekte wordt ook wel koeiengriep of Canadese

Celgetal melkvee
Celgetal melkvee

Celgetal bij melkvee De uiergezondheid is cruciaal voor een goede melkkwaliteit, een goede productie en

Mastitis rundvee
Mastitis rundvee

Mastitis rundvee (uierontsteking) Mastitis rundvee is ook wel gekend als uierontsteking. Het is zeer belangrijk

Ziekte van Mortellaro
Ziekte van Mortellaro

Ziekte van Mortellaro Mortellaro, ook wel Digitale Dermatitis of Italiaanse Stinkpoot genoemd. Ziekte van Mortellaro

Kalverdiarree
Kalverdiarree

Kalverdiarree Kalverdiarree is de toestand waarbij de mestproductie en vochtuitscheiding is verhoogd. De primaire gevolgen