Klantenservice +31 495 58 34 00
Info mail             Stel uw vraag

Blog Post

Mastitis rundvee

Mastitis rundvee (uierontsteking)

Mastitis rundvee is ook wel gekend als uierontsteking. Het is zeer belangrijk dat Mastitis voorkomen wordt. De oorzaak is vaak een ontsteking van het uierweefsel door het binnendringen van bacteriën. We geven u later aan hoe u verschillende factoren aanpast, om de kans op Mastis te verkleinen. De meest voorkomende bacterieën zijn: Streptococcus uberis, Streptococcus Agalactiae, Prothoteca, E. coli, Staphylococcus aureus en Klebsiella en de E. coli bacterie. Het is bekend dat uierontsteking nog altijd het duurste gezondheidsprobleem op een melkveebedrijf is. Nog steeds komen klinische (zichtbaar) en subklinische mastitis (niet zichtbaar) veel voor.  De kosten voor behandeling, melkverlies, slechte melkkwaliteit en het opruimen van koeien zijn enorm.

De oorzaak zijn bacteriën, die het uierweefsel ontsteken. Om de juiste oorzaak te achterhalen, is het belangrijk te weten of de bacteriën afkomstig zijn van de koe zelf of uit zijn omgeving. Beide hebben te maken met hygiëne, alleen de aanpak is anders. De oorzaak kan liggen bij de koe zelf, omgevingsfactoren of overige bacteriën. Het is dus zeer belangrijk om deze factoren goed te managen.

1. Klinische Mastitis is over het algemeen te herkennen aan de verandering van de samenstelling van de melk, de melk ziet er waterig uit en kan bloed bevatten. Bij subklinische mastitis is het zo dat de melksamenstelling veranderd, maar dit niet zichtbaar is met het blote oog.
Melkkwaliteit MastitisFactoren melkkwaliteit

2. De uier vertoont zwelling.

3. De koe eet weinig.

4. De koe heeft koorts.

5. Trek ook aan de bel als de koe op een zij gaat liggen, dit meestal op de kant van de uierontsteking. Het tijdig toedienen van antibiotica is nog altijd de manier om Mastitis rundvee te bestrijden, maar voorkomen is beter dan genezen.

1. Verhoog de hygiëne van de uier en spenen om de infectiedruk te verlagen.

2. Verhoog de natuurlijke weerstand van de uier en de koe.

3. Verhoog de hygiëne van de stal, melkstal en melkapparatuur.

Conditie en algemene weerstand zullen bepalen hoe vatbaar rundvee is voor dit probleem. Ook het lactatie stadium, voeding, de melkmachine en techniek, hygiëne en stalomgeving, klimaat en infectiedruk hebben te maken met de ontwikkeling van mastitis rundvee. De uiergezondheid is cruciaal voor goede kwaliteit van melk, goede productie en een laag celgetal dat uiteindelijk zal resulteren in een optimale opbrengst.

Door het verkleinen van de kans op uierontsteking en tegelijkertijd stimuleren van het herstellingsproces van de uiers, kun je veel tijd en kosten besparen voor de behandeling. De eerste drie maanden van het melken kost mastitis ± €277 en daarna ± €168 per koe. Daarbij komt ook nog eens dat de productie lager is. Voor een bedrijf met 60 koeien, waarvan 30% mastitis heeft, zullen de kosten oplopen tot €4000 per jaar. Als daarbij het celgetal ook nog eens te hoog is, zullen de kosten zelfs hoger oplopen. De kosten bij klinische mastitis lopen op door het productieverlies, daarnaast komen er ook nog behandelingskosten.

Wilt u deze problemen voorkomen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde Berichten

Ketose rundvee
Ketose rundvee

Ketose Ketose rundvee is een stoornis van de stofwisseling waarbij er een tekort is aan

Hittestress rundvee
Hittestress bij rundvee

Hittestress rundvee Bij temperaturen hoger dan 20°C en een hoge luchtvochtigheid, heeft een koe al

IBR Rundvee
IBR Rundvee voorkomen

IBR Rundvee IBR staat voor Infectieuze Bovine Rhinotraceïtis. De ziekte wordt ook wel koeiengriep of Canadese

Celgetal melkvee
Celgetal melkvee

Celgetal bij melkvee De uiergezondheid is cruciaal voor een goede melkkwaliteit, een goede productie en

Ziekte van Mortellaro
Ziekte van Mortellaro

Ziekte van Mortellaro Mortellaro, ook wel Digitale Dermatitis of Italiaanse Stinkpoot genoemd. Ziekte van Mortellaro

Kalverdiarree
Kalverdiarree

Kalverdiarree Kalverdiarree is de toestand waarbij de mestproductie en vochtuitscheiding is verhoogd. De primaire gevolgen