Klantenservice +31 495 58 34 00
Info mail             Stel uw vraag

Blog Post

Snuffelziekte

Snuffelziekte

Snuffelziekte oftewel Atrofische Rhinitis genoemd, is een infectie die de neusschelpen van varkens aantast. Dit met als gevolg het verkrommen of vergroeien van de neus. De neus is dan vaak verkort en scheef, net zoals de bovenkaak vergroeiingen kunnen vertonen. Door deze vergroeiingen zullen de varkens de kaken niet meer goed op elkaar kunnen zetten. Hierdoor zullen er significante problemen ontstaan bij de voederconversie. De ziekte wordt zeer snel verspreid door aankoop van dragerdieren. Zowel fokdieren als biggen kunnen drager zijn. Bij biggen zijn de symptomen wel pas later zichtbaar. Naast de infecties, Bordetella Bronchiseptica en Pasteurella Multicoda zijn ook de omgevingsfactoren een belangrijke factor betreft de besmetting. Ook zullen het stalklimaat en het aanwezig zijn van teveel stof invloed hebben.

1. Bij zuigende biggen kunt u de infectie herkennen aan het snuiven en niezen. De biggen zullen er bleek uitzien doordat de bacteriën ijzer nodig hebben. De biggen gaan dus bloedarmoede vertonen. Vanaf 3 weken kunnen neusmisvormingen zichtbaar worden.

2. Bij gespeende biggen en vleesvarken is de infectie ook te herkennen aan het snuiven en niezen. Bijkomend zullen de varkens neusvloei met eventueel bloedingen vertonen. Ook traanstrepen en neusmisvormingen zijn herkenbaar. Doordat overtollig traanvocht het lichaam niet kan verlaten via de neus door misvormingen, loopt het weg uit de ogen over de wangen. Hierdoor zal er stof op blijven plakken en ontstaan er bruine neusstrepen. Nog andere symptomen zijn een slechte groei en een slechte voederconversie. Om zeker te zijn dat het dier snuffelziekte heeft, kan er een dwarsdoorsnede gemaakt worden in het slachthuis.

Na 12 weken is er kans dat het niezen stopt. De vergroeiingen en andere anatomische lange termijn gevolgen van de infectie zijn blijvend tot slachtrijpe leeftijd.

Algemene maatregelen zijn van belang. Deze omvatten bijvoorbeeld het beperken van stof. Bij een ernstige infectie kan er bij vleesvarkens een groeivermindering van 100 gram per dier per dag optreden. Door de algemene conditie van het klimaat en dier te verbeteren geeft u deze infectie minder kans.

Wilt u deze problemen voorkomen?

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde Berichten

Varkens influenza
Varkens influenza

Varkens influenza (varkensgriep) Varkens influenza oftewel varkensgriep kent vele verschillende soorten types. De bekendste zijn H1N1

Luchtweginfecties bij varkens
Luchtweginfecties bij varkens

Luchtweginfecties bij varkens Luchtweginfecties bij varkens worden veroorzaakt door een verminderde algehele weerstand, infectiedruk, infectieziekten, stof, ammoniak en