Klantenservice +31 495 58 34 00
Info mail             Stel uw vraag

Blog Post

Voedselveilige smering

Voedselveilige smering

Voedselveilige smering in een voedselverwerkend bedrijf is een must. Er zijn strenge maatregelen betreft de veiligheid, hygiëne en gezondheid. Het gebruik van producten voor de machines die het voedsel verwerken moeten ook aan strenge maatregelen voldoen. Het is onvermijdelijk dat producten sporadisch in aanraking zullen komen met de voeding. De voedingsindustrie zal dus de juiste smeermiddelen moeten kiezen, die optimaal werken op allerlei vlakken. De smeermiddelen zullen dezelfde functies hebben als een normaal smeermiddel. Deze omvatten het beschermen tegen corrosie, uitval, wrijving, vastlopen, hitte en het optimaal presteren van machines en onderdelen.

De National Sanitation Foundation (NSF) International registreert producten die incidenteel in aanraking komen met voeding. Producten met het label H1 zijn goedgekeurd voor het gebruik in de voedselverwerkende processen. Deze mogen sporadisch in contact komen met voeding.
NSF H1

1. Vetsmering bestaat uit een basisolie, additieven en een verdikker. Smering met vet wordt toegepast als men niet in de mogelijkheid is een constante toevoer van olie te realiseren. Dit wordt dan ook vaak toegepast in wentellagers en tandwielen. Verder moet er rekening gehouden met de eigenschappen van het vet. Tot welke temperatuur zal het vet een efficiënte smering hebben en is het vet waterbestendig zijn vragen die u uzelf moet stellen.

2. Oliesmering wordt over het algemeen gebruikt wanneer er erg hoge temperaturen en hoge toerentallen verdragen moeten worden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen minerale oliën en synthetische oliën. Daarna wordt er onderscheid gemaakt op basis van viscositeit. Vaak wordt olie gebruikt als er een centraal smeersysteem aanwezig is. Ook zal olie gekozen worden wanneer vet de nasmeerintervallen te kort zouden worden. Een olie moet waterbestendig zijn zodat corrosie voorkomen kan worden.

Wilt u deze problemen voorkomen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.